Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Sâmbătă, concurenții la evenimentul „Cu Bicicleta La Mare” au participat la o sesiune de antrenamente în Mall Plaza. Împărțiți în două categorii, începători și avansați, aceștia au declarat la unison faptul că vor trebui să intre în formă cât mai repede, altfel riscă să nu ajungă la mare cu bicicleta
„Vederea mării, pe care ai cucerit-o cu propriile puteri, va fi, vă garantez, cea mai frumoasă imagine din 2014″, este îndemnul lui Lucian Mîndruță pentru aceia care vor, la sfârșitul lunii aprilie, să participe la ediția cu numărul opt a evenimentului „Cu Bicicleta La Mare”. În urmă cu șapte ani, doi oameni propuneau o idee care părea, cel puțin la prima vedere, îndrăzneață. Se luau o bicicletă, multe sticle cu apă, mâncare și se pedala vreme de două zile de la București și până la Năvodari. A fost modalitatea lui Lucian Mîndruță și a lui Cristian Mihai Popescu de a promova un sport care nu era popular în România. Au fost doar doi în 2007. Șase ani mai târziu, 350 de persoane se înscriau la evenimentul ProSport, iar anul acesta, la cea de-a opta ediție, se preconizează că vor fi 450 de participanți care vor răspunde afirmativ invitației „Cu Bicicleta La Mare”. Sâmbătă, pe 26 aprilie, cei înscriși la ediția cu numărul opt, vor porni din nou spre mare. Vor pedala 140 de kilometri pe traseul București – Lehliu – Amara, iar după o noapte de odihnă, vor continua drumul Amara – Slobozia – Hârșova – Năvodari, acolo unde Marea Neagră constituie destinația finală pentru ei. Majoritatea participanților cunosc regulile „jocului”, au participat aproape an de an, dar au fost surprinși sâmbătă de un antrenament indoor, primul de acest fel destinat acestui eveniment. Prima sesiune s-a consumat la World Class, în Mall Plaza și a împărțit participanții în două categorii: începători și avansați.
„NU A FOST ATÂT DE UȘOR CUM MĂ‚ AȘTEPTAM”
La ora 9:30, cei considerați avansați, veterani ai evenimentului „Cu Bicicleta La Mare”, au început sesiunea de antrenament. Cuminți, și-au ascultat instructorul atunci când acesta le-a vorbit despre cele trei poziții pe care ar trebui să le aibă pe bicicletă. Le știau, dar nu au spus nimic. Apoi a început muzica și, pe lângă refrenele cunoscute care ies cu greu din minte și după câteva ore de la ascultarea lor, participanții au început să respire din ce în ce mai greu. Ritmul din ce în ce mai alert al antrenamentului i-a epuizat pe cei considerați a fi avansați: „Nu a fost atât de ușor cum mă așteptam”, au recunoscut aceștia la unison. Roșii la față, respirând greu și asudați, participanții și-au păstrat însă optimismul: „E mai greu la început, dar bine că am făcut antrenamentul ăsta, am văzut că nu suntem chiar în cea mai bună condiție fizică și trebuie să mai lucrăm dacă vrem să ajungem la mare pe bicicletă”, au spus figurile deja familiare ale evenimentului, oamenii care în ultimii ani au pedalat prin vânt, ploaie sau soare până au simțit sub picioarele lor nisipul mării.
„MĂ‚ AȘTEPTAM SĂ‚ FIE GREU, DAR NU CHIAR AȘA”
La ora 12:30, începătorii și-au făcut apariția în sală. Timizi, neîncrezători, unii dintre ei au fost împinși de la spate fie de organizatori, fie de prieteni pentru a începe pregătirea pentru „Cu Bicicleta La Mare”. Au ascultat cu ochi mari sfaturile instructorului și, când și când, se hidratau. La început, fredonau refrenele melodiilor, dar după primele minute de pedalat, au renunțat la a mai depune un astfel de efort. Era suficient ritmul dictat de instructor: „Am avut multe momente când credeam că nu mai pot să respir. Mi-au scăpat și picioarele de pe pedale. Doamne, greu mai e!”, a fost reacția unuia dintre începători. S-a băut mai multă apă decât la prima sesiune, lucru de înțeles având în vedere faptul că mulți dintre cei prezenți au recunoscut deschis faptul că nu sunt tocmai fani ai mișcării, dar că au fost tentați de-a lungul edițiilor să participe. Curaj și-au făcut, un mic antrenament, de asemenea. Ba chiar unii dintre ei au reușit să fredoneze melodii la finalul sesiunii, ștergând parcă din minte ora în care au scrâșnit din dinți și au pedalat.
ÎNCURAJAȚI DE O VICECAMPIOANĂ‚ MONDIALĂ‚
Alina Rotaru (20 de ani), campioană națională la săritura în lungime și vicecampioană mondială de juniori, s-a alăturat grupului de începători pentru cea de-a doua sesiune de antrenamente de sâmbătă. Venită de la antrenamente, aceasta a insistat să pedaleze pentru aproape o oră: „Mergeam mult cu bicicleta înainte să mă apuc de sportul de performanță. Și aș mai fi continuat, dar pedalatul îți dezvoltă cu totul alți mușchi decât ce am eu nevoie și am stat oarecum departe de bicicletă”, a dezvăluit aceasta. A fost sufletul sesiunii. I-a încurajat pe participanți, a fost mereu cu zâmbetul pe buze și a promis că va veni pe 26 aprilie pentru a le ura succes celor care vor parcurge 300 de kilometri până la Năvodari: „Sincer, aș fi venit și eu. Dar programul, antrenamentele și concursurile, nu îmi permit să fac asta. Îmi place la nebunie inițiativa”, a declarat campioana națională. Prezența ei a fost apreciată de către participanți: „O vedeam că nu are nici cea mai mică problemă, trăgeam și eu mai tare, să nu pară că mă chinui”, s-a amuzat un începător. Atitudinea Alinei Rotaru a adus o notă pozitivă sesiunii, iar pe data de 26 aprilie, la ora 9:00, în fața magazinului Lidl, aproape 450 de participanți vor porni spre mare cu zâmbetul pe buze. Pentru că Marea Neagră este la doar două zile de pedalat și făcut prieteni pe traseu. Acolo unde nu mai contează dacă ești începător sau avansat. Contează doar că mergi cu bicicleta la mare.
Au fost două sesiuni foarte bune. Dacă vor continua, cel puțin o dată pe săptămână, astfel de exerciții, eu sunt sigur că vor ajunge toți pe bicicletă la mare. Am fost surprins de ambiția începătorilor Sergiu Aldea, instructor World Class
450 de participanți s-au înscris deja pentru caravana CBLM
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER